Gezond en Natuurijk


Home

Orthomoleculaire gezondheidszorg

Suppletie

Voeding

Contact

LinksWat is gezonde voeding?
Is biologische voeding beter?
Voeding bij ziekte
Rovers


Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding is rijk aan nutriŽnten die nodig zijn voor alle cellen van het lichaam. voeding

Het hoeft geen betoog dat verse voeding sowieso de beste keuze is. Een voedingspatroon met veel groenten en fruit is te verkiezen boven regelmatige consumptie van kant-en-klaar voeding. Hoe meer de voeding bewerkt wordt, hoe meer belangrijke nutriŽnten verloren gaan. Industrieel bewerkt voedsel bevat naast (te) veel zout, suiker en ongezond vet ook veel additieven zoals smaak-, kleur- en conserveringsstoffen die het lichaam onnodig belasten. Soms zijn ze zelfs ronduit schadelijk voor het lichaam.

voeding
Twee belangrijke aandachtspunten voor een gezond voedingspatroon zijn suikers en vetten. Gezonde vetten zijn bijvoorbeeld olijfolie, melkerijboter (geen margarine!), ghee (geklaarde boter) en kokosvet. In industrieel bereide voeding vinden we niet alleen een overmaat aan zout en suiker, er wordt meestal ook gebruik gemaakt van onverzadigde plantaardige vetten zoals zonnebloemolie, arachide-olie e.d. die bij verhitting omzetten naar schadelijke transvetzuren.

Light voeding is geen optie, tenzij light zuivel (magere melk, yoghurt en kaas). In alle andere light producten wordt het vet vervangen door suiker of synthetische zoetstoffen die nog ongezonder zijn dan suiker. Door de jaren heen is de suikerconsumptie alsmaar gestegen, mede door al de verborgen suikers die in bereide voeding verwerkt zijn. Te veel suiker kan leiden tot obesitas, insulineresistentie en diabetes type 2!
In tegenstelling tot wat velen denken, wordt men niet dik van vetten, wel van suiker!

top

Is biologische voeding beter?

voeding

Sedert de industrialisering van de landbouw is het gebruik van sproeistoffen met pesticiden, herbiciden en fungiciden exponentieel toegenomen. Hierdoor gaan planten andere specifieke stoffen aanmaken dan wanneer ze niet besproeid zouden zijn. Dit heeft uiteraard ook impact op ons lichaam wanneer we deze planten consumeren.
Bespoten groenten en fruit moeten altijd geschild worden, want een deel van de pesticiden dringt zo diep in de pel, dat wassen niet meer volstaat. Dun schillen is de boodschap, want heel veel vitaminen bevinden zich net onder de schil.

Het gebruik van kunstmest veroorzaakt een grote verandering in de bodem. De fauna van de bodem verschraalt en er ontstaat een overschot aan stikstof. Hierdoor wordt het moeilijk voor planten om nog veel nutriŽnten uit de bodem op te nemen, met als onvermijdelijk gevolg dat de voedingswaarde van de groenten erg daalt.
Biologisch geteelde groenten worden niet zoveel besproeid en zij worden ook niet bemest met kunstmatige meststoffen. Bovendien past de bioboer het principe van de wisselteelt toe zodat de bodem niet jaar na jaar eenzijdig uitgeput wordt door steeds dezelfde gewassen. Hierdoor blijft de bodem rijker aan nutriŽnten, wat ten goede komt aan de voedingswaarde van de geteelde gewassen. Zo bevatten biotomaten 55 % meer vitamine C dan niet-biotomaten.
Enerzijds wegens de hogere concentratie aan nutriŽnten en anderzijds omdat biologisch geteelde gewassen langzamer groeien, is de smaak van biologische producten veel intenser. Biogroenten en -fruit krijgen voldoende tijd om te rijpen voor ze geoogst worden en dit resulteert in ware smaakbommen!
Niet-biologische dierlijke producten zoals vlees, gevogelte, kaas en eieren bevatten heel dikwijls antibiotica, hormonen en medicijnresten. Biologisch vlees heeft een andere smaak, omdat de runderen buiten in de wei mochten grazen. Dat is een luxedroom voor alle runderen op stal die gedroogd voer krijgen, verrijkt met chemische vitaminen en mineralen.
voeding
top

Voeding bij ziekte

Het klinkt voor velen ongeloofwaardig, maar toch is het zo dat voeding enerzijds ziekten kan creŽren en anderzijds kan helpen bij genezing.
Wanneer bijvoorbeeld te veel verzurende voeding wordt gegeten, gaat het hele lichaam verzuren. Dit kan zich uiten in gezondheidsproblemen zoals diffuse pijnen, gewrichtsklachten, osteoporose, hartritmestoornissen, spierzwakte, verminderd zicht,…
voeding
De juiste voeding kan heel specifiek inwerken op de cellen en genezing bevorderen. Bij heel veel ziekten zoals o.a. kanker kan voeding een belangrijke rol spelen.
Uiteraard kan men van voeding alleen niet alle heil verwachten, maar het ziekmakend effect van ongezonde voeding en het genezend effect van gerichte, gezonde voeding is ontegensprekelijk.

Wanneer een ziekte behandeld wordt met medicatie of suppletie zal er veel sneller resultaat geboekt worden als ook de voeding heel gericht wordt aangepast. Het is niet nodig om heel specifieke of exotische dingen te gaan eten, de impact van normale, dagelijkse voeding die in elke winkel te verkrijgen is, is veel groter dan de meeste mensen denken.
voeding
Vergeet hierbij niet dat al wat we in onze mond steken en doorslikken voeding geeft aan onze cellen. Gezonde voeding creŽert dan ook gezonde cellen en gezonde cellen zijn de basis van een gezond lichaam!

top

Rovers

Sommige voedingswaren, medicatie en leefgewoonten verbruiken extra veel vitaminen en mineralen. Ook stress is een belangrijke rover van nutriŽnten.

Zo heeft bijvoorbeeld suiker veel magnesium en calcium nodig om verteerd te kunnen worden. Wanneer er niet voldoende calcium voorradig is in het bloed, wordt de calcium uit de botten gehaald. Een hoog suikerverbruik kan dus op langere termijn leiden naar osteoporose. Wanneer de aanwezige hoeveelheid magnesium opgebruikt is door het verteringsproces van de suiker, zal men spierkrampen krijgen.
voeding

Ook medicatiegebruik kan tekorten geven en andere gezondheidsklachten veroorzaken die dan meestal niet gelinkt worden aan de genomen medicatie. Zo rooft aspirine het aminozuur glycine. Glycine is in hoge mate aanwezig in het oog. Wanneer iemand dagelijks een cardio-aspirine neemt, is het risico heel groot dat hij/zij na 5 jaar gezichtsproblemen krijgt.
Een ander voorbeeld is paracetamol (Dafalgan, Perdolan,…). Dat is een belangrijke rover van zwavel. Voor gewrichten is zwavel een onontbeerlijke stof, dus regelmatig gebruik van paracetamol kan gewrichtsproblemen veroorzaken of verergeren. Het ironische is dat veel mensen met gewrichtsklachten een pijnstiller nemen op basis van paracetamol…
Wanneer er nutriŽntenrovende medicatie genomen wordt, is het dan ook niet alleen wenselijk, maar zelfs onontbeerlijk de verbruikte nutriŽnten te suppleren om andere gezondheidsproblemen te voorkomen.

voeding

Bepaalde leefgewoonten resulteren ook in een groter verbruik van nutriŽnten. Zo is het bekend dat roken extra veel vitamine C vergt. Ook stress, de pil en aspirine zijn grote rovers van vitamine C.

Meestal is het verbruik groter dan wat met de voeding aangebracht wordt. Suppletie is dan ook absoluut geen overbodige luxe!

voeding
top